Erken Yaşta Diz Kireçlenmesi
Dizde kireçlenme, genellikle ileri yaşta ortaya çıkan bir rahatsızlık olsa da genç yaşta da görülebiliyor. Eklem kıkırdağı bozuklukları, diz kapağı yerleşiminin doğuştan bozuk olması, yetersiz egzersiz yapmak ya da travmalar nedeniyle erken yaşta ortaya çıkabiliyor.
Dizdeki eklem yapısındaki bozukluklar, genç yaşta yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiliyor. İlerleyen dönemlerde yürüyememe gibi durumlara varabilen sorunlara yol açan artroz (eklem kıkırdağı bozuklukları) erken fark edildiğinde etkin şekilde tedavi edilebiliyor. Bu nedenle, gençlerde görülen diz ağrıları, yürüme zorluğu ya da diz kapağı ağrılarının dikkate alınması önem taşıyor.
Erken Yaşta Görülen Diz Kireçlenmesi Nedenleri
- Doğumsal Faktörler
Diz kapağının doğumsal nedenlerle düzgün olmaması, eklem yapısı bozukluklarına neden olabiliyor. İlerleyen zamanlarda kireçlenmeye neden olabilen yapısal bozuklukların erken teşhis edilmesi, tedavi olasılığını artırıyor.
- Travma
Diz kapağına darbe gelmesi ve kıkırdaklarda sorun oluşması ilerleyen dönemlerde kıkırdak yapısının bozulmasına neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle spor yaralanmaları sonrasında detaylı doktor muayenesinden geçmek önem taşıyor.
- Aşırı Kilo
Aşırı kilo, dizlere binen yükü artırdığı için kıkırdaklarda zorlanmaya neden olabiliyor. Genç yaşta aşırı kilo almak, diz eklemlerindeki sorunları beraberinde getiriyor.
Genellikle ileri yaşta sık görülen diz kireçlenmesinin erken yaşta da görülebilen bir sorun olduğunun unutulmaması gerekiyor.