PRP Tedavisi
PRP Nedir?
“Platelet Rich Plasma-Platelet (trombosit, pıhtı hücresi) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. PRP hastadan alınan kanın içinde bulunan trombosit hücrelerinin özel bir sistemle ayrılarak hastanın problemli vücut bölümüne enjekte edilmesi şeklinde uygulanmaktadır.
PRP Tedavisi Nasıl İşler?
PRP yönteminde hastadan 8-20 cc kan alınarak santrifüj edilir. Dokularımızda herhangi bir aşınma veya sorun oluştuğunda kan pıhtı hücreleri hasarlı dokuyu onarmaya başlar, PRP tedavisinin amacı hedef dokuya taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda pıhtı hücresi verebilmektir. Hedef dokunun onarımı bu işlemlerin yapılması sonucunda çok daha hızlı onarılır.
PRP tedavisi kireçlenme, menisküs ve diz bağı hasarı gibi durumlarda etkili olur. Yine eklem sıvısı azalmışsa, eklem sıvısı eklenmiş PRP’ler de vardır. Fakat kişide tam kopmuş bir bağ yırtığı varsa, çapraz bağ yırtığı örneği varsa, menisküsü tamamen kopmuş ve parçalanmışsa PRP tedavisi uygulanmamalıdır. Bunlara ek olarak romatizmal problemlerde, dizde artmış eklem sıvısı, ödem varsa, yapılacak PRP ödemli dokunun içerisinde kalır ve faydalı olamaz.
PRP Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Faktörler
- Doğru klinik teşhis
- Doğru hasta seçimi
- Doğru PRP kitinin kullanılması
PRP Kimlere Uygulanmaz?
- kan hastalığı olanlara.
- hamile ve emzirenlere uygulama yapılmaz.
- Kan sulandırıcı alanlara.
- yapılacak alanda infeksiyon ve iltihap olanlara.
- kanser öyküsü olanlara.
PRP Kimlere Uygulanabilir?
- Eklem kireçlenmesi (Osteoartrit): Diz, omuz.
- Omuz ağrıları: Rotator manşon yaralanmaları.
- Meniskus yırtığı.
- Tenisçi ve golfçu dirseği.
- Ayak bileği burkulmaları.
- Kas romatizması.
- Ön çapraz bağ yaralanmaları.
- Bağ zorlanmaları.
- Tendinitler.
PRP tek başına veya diğer yöntemlerle de bir arada kullanılır.